Glada och förväntansfulla resenärer klev på Gullspångs Buss AB vid 08-tiden i Mariestad.
Husmodersföreningens ordförande Anita Höglund hälsade alla varmt välkomna. Programblad om tider och besök utdelades.
Pernilla Staf från Gullspångs Buss AB hade satt ihop en bussresa fylld med sevärdheter i Falbygdstrakterna. Vädret var på vår sida, varmt och soligt.
Första stopp blev på Utsiktsplatsen på Ållebergsplatån där vi avnjöt busskaffe med fralla.
Tommy från Gullspångs Buss AB kör sedan vidare på vägar med lummiga vyer. Runt trakten vid Karleby såg vi flera gamla gånggrifter, mäktiga gravkonstruktioner av stora stenhällar som byggdes för mer än 5000 år sedan. Leif Lennartsson berättar för oss om dessa.
Nästa stopp är Konstgården Redberga där den kände konstnären Harald Wibergs fru Christina Wiberg tar emot oss. Vi får en mycket sevärd och intressant guidning i de många rummen på Konstgården. Här hänger vackra konstverk från några av våra största svenska konstnärer som Harald Wiberg, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Larsson, John Bauer och Ivar Arosenius.
Hon berättar att Harald Wiberg, född i Småland, studerade på Konstfack i Stockholm och i Frankrike. Han blev en känd illustratör och bildkonstnär. Christina berättar om hans tavlor och visar också en liten teckning som sitter i en fin guldförgylld ram. Den målade Harald en julafton samtidigt som Christina gjorde julmaten, båda blev färdiga samtidigt.
Vi fick besöka hans ateljé som stått orörd sedan han avled 1986. På målarbordet är gamla teckningar kvar som han skulle bättrat på med detaljer. Penslar, målartuber m.m. finns också.
I ateljén finns många av hans blyertsteckningar inramade. På ett skrivbord står ett stort porträtt av Harald och ett dragspel bredvid, Harald Wiberg visade sig även vara musikalisk.
Besöket på Konstgården avslutades med besök i stora ladan där en konstutställning finns.
Där var även försäljning av vykort och teckningar.
Bussen styrde sedan till Östra Tunhem och Cesarstugan där vi först åt en god lunch och fick kaffe med morotskaka efteråt. Matsalen rymmer 200 matgäster. Därefter fick vi sitta ner i teatersalongen och lyssna till ägaren Christian Schmeikal som berättade historien om gården och om nuvarande verksamhet och avslutade med att spela gitarr och sjunga ”En fattig bonddräng”. Christian och hans fru Emma är nya ägare sedan 2017. Sedan följde en mycket intressant vandring i museet och utställningen ”Bondens År” där man vandrar igenom rum fyllda av vaxfigurer som visar händelser från 1930-40-talet. Cirka 50 vaxfigurer finns i naturlig storlek omgivna av handmålade väggar med bakgrundsmiljöer, antika fordon och redskap, vaxfigurerna är klädda i gammaldags kläder. Röster och ljus hörs i en del rum. I ett rum hänger vackra klänningar från 1800- och 1900-talets början.
Vandringen avslutades med ett besök i butiken där vi kunde handla närodlade produkter.
Efter besöket på Cesarstugan smakar det gott med eftermiddagsfika på Osterian. Ett besök i Falbygdens Ostbutik där vi kunde handla ost m.m. hanns också med innan hemfärden.
Ordförande Anita Höglund berättar på hemresan om månadsmötet den 23 mars då Salim Ahmadi kommer och berättar om sin 5-åriga flykt från Molestan till Mariestad. Hon berättar också om höstens månadsmöten som inleds den 12 september med föreläsning av den kände f.d. radiomannen Claes Astin. Föreningens Hantverkscirklar och vattengympa börjar också.
I oktober planeras en Ullaredsresa med buss. Slutligen tackas Tommy med varma applåder. Anita tackar alla som varit med på bussresan och önskar en skön vår och sommar.
Detta är Haralds fru Christina Wiberg
Också en tavla av Harald Wiberg
Målad tavla av Anders Zorn
Gamla teckningar som han skulle bättra på
Tavlan i guldförgyllda ramen som står omnämnd när Harald Wiberg målade en julafton då hustrun gjorde julmaten.
En av vaxfigurerna på
Bondens År på Cesarstugan.
Läser Husmodern
Vaxfigur.
Harald Wiberg och hans dragspel i målarateljen
Tavla av John Baur som gjorde Bland tomtar och troll.
Också vaxfigur
Mariestads Husmodersförening på Höstutflykt
Torsdagen den 25 augusti samlades 23 förväntansfulla deltagare bakom Stadsbiblioteket i Mariestad för färd till CM-Tyger i Moholm. Butiken var fylld med gardiner av olika slag, gardinstänger, kuddfodral, fina tyger och många vackra interiörer m.m. Vi välkomnades med cider, kaffe och hembakta kakor under tiden som vi handlade i butiken.
Innan vi for vidare fick vi varsin present och ställde upp oss för gruppfoto. Fotot finns nu på CM-Tygers Facebooksida och även i anslutning till detta referat.
Nästa anhalt blev Ateljé Hilda Matilda, som ligger mellan Slätte och Älgarås, Hilda Matilda tog emot oss utanför sin ateljé och visade den vackra trädgården där hennes olika alster i betong m.m. stod. Inne i ateljén fanns många intressanta egentillverkade föremål som vi kunde köpa. Hon gjuter och målar allt själv. Många alster tillhör skogens väsen, tomtar och troll m.m.
Sista stoppet blev Hajstorps Slusscafé där vi njöt ute i det vackra soliga vädret med eftermiddagskaffe och gofika. Styrkta av eftermiddagskaffet fick vi gå till det gamla fina magasinet och se på ”Hantverk kring Kanalen” som har många intressanta föremål. Några av oss handlade även där. Som grädde på moset innan hemresan kom passagerarbåten Juno, så vi fick se när Juno slussades.
Nöjda och belåtna avslutades vår höstutflykt med detta.
/Mary Johansson
22. Nov, 2019
Noterat från höstutflykt 31 okt 2019
På höstutflykt med Husmodersföreningen
Den 31 oktober samlades 23 deltagare bakom Stadsbiblioteket i Mariestad för vidare färd till Mariestadsblommor i Karleby. Det blev ett intressant studiebesök. Vi guidades runt
en hel timma och tog del av information och beskådade alla krukor med jullökar och julblommor som fanns i de gigantiskt stora växthusen. Därefter for vi till C-M Tyger i Moholm, vi fick först mingla med cider och godis, sedan handla tyger och gardiner m.m. Innan vi for vidare fick vi varsin present och vi fick ställa upp oss för gruppfoto. Fotot skulle sättas in på deras Facebooksida. Sista anhalten blev Töreboda och Wentzels by Mimmi där det smakade gott med kaffe och vårt beställda fikabröd. Styrkta av eftermiddagskaffet var det dags att se på och handla damkläder och interiörer. Nöjda och belåtna avslutade vi vår höstutflykt med detta besök. Ordförande Anita hälsade alla välkomna till månadsmötet den 13 november.
12. Jun, 2019
RESEBREV
Husmodersföreningen på vårresa
Den 29 maj for 48 resenärer från Husmodersföreningen på dagsresa med buss.
Ordförande och reseledare Anita Bohlin hälsade alla välkomna. Vädret var soligt och fint. Busschaufför Patrik Karlsson kör oss på småvägar med lummiga vyer till ”Utsikten” som ligger högt på Kinnekulle, där kan man se över Vänern till Läckö och öarna utanför. Under resan dit berättade Anita om Kinnekulle. På Kinnekullegården beskådades också den vidsträckta utsikten över nejden och vi avnjöt förmiddagskaffe, smörgås och småkaka.
Bussen styrde sedan till Östra Tunhem och Cesarstugan där vi fick sitta ner i teatersalongen och lyssna till ägaren Christian Schmeikal som berättade om verksamheten och avslutade med att spela gitarr och sjunga. Sedan följde en mycket intressant vandring i museet och utställningen ”Bondens År” där man vandrar igenom ett år fyllt av händelser från 1930-40-talet. Där finns cirka 50 vaxfigurer i naturlig storlek omgivna av handmålade väggar med bakgrundsmiljöer, antika fordon och redskap, gammaldags kläder och röster, ljud och ljus. Vandringen avslutades med en god lunch, kaffe och småkaka. I butiken kunde vi handla hembakt bröd, hemtillverkat godis och interiörer.
Mätta och belåtna var det så dags att åka till Löfwings Atelje i Broddetorp där vi såg på Göran Löfwings konstutställning. Även här kunde vi handla vykort, affischer, handmålade brickor och tavlor m.m. Till eftermiddagskaffet serverades en smarrig paj fylld med blåbär och mandeltäcke och vaniljsås. Servitrisen berättar historien om hur Göran byggt upp och drivit sin verksamhet i 20 år tillsammans med hustrun. Förutom konstutställning hålls konferenser och kurser i målning, det finns restaurang, krog och café m.m.
Hemvägen kördes via naturfagra orter som Flämslätt, Timmersdala, Lerdala och Tidavad.
Resan var innehållsrik, Anita hade lyckats få ihop en resa med stor variation och även ett strålande väder. Vice ordförande Anita Höglund framförde resenärernas stora tack till vår ordförande och reseledare Anita för den fina vårresan där vi fick se mycket vacker natur och uppleva intressanta saker. Tack också till Patrik som körde oss tryggt och bra.
Noterat från vårresan 29 maj 2019
Nöjda och glada önskade vi slutligen varandra en trevlig sommar.
7. Jun, 2018
Noterat från vårresan 31 maj 2018
Husmodersföreningens vårresa
Reseledare Anita Bohlin hälsade alla välkomna. Första stoppet blev Niklasdams Trädgård, norr om Kristinehamn, där vi fick kaffe, smörgås och hembakt pelargonkaka. Under fikat berättade ägarinnan om olika pelargoner, sedan fick vi gå runt i trädgården, beskåda och köpa pelargoner och andra lite ovanliga växter. Bussen styrde sedan till Alsters herrgård, Gustaf Frödings minnesgård, där vi tittade i den vackra parken och besökte hantverksbodarna. Sedan vidare till Olssons Bazar Bryggudden i Karlstad för att bli serverade en god lunch, kaffe och kaka.
Mätta och belåtna var det så dags för besöket på Lars Lerins konsthall i Sandgrund för att gå runt och se på hans utställning av konst. I receptionen kunde vi köpa affischer, böcker och vykort med Lars Lerins akvareller på m.m. Därefter for vi till Ölmes Lanthandel utanför Kristinehamn. En diversehandel som hade mycket roligt att erbjuda besökarna, även Klings glass fanns att köpa. Sista stoppet var på Kristinehamns Hembygdsgård där vi serverades kaffe och en smarrig Toscakaka med nötter och mandel.
Under bussresans berättade Anita Bohlin om Värmland, om Gustaf Frödings liv m.m. och spelade CD-skivor med Sven-Ingvars. Vieno Mårtensson höll också i mikrofonen och kompletterade med information. Vårresan var innehållsrik och vi hann se, köpa och uppleva mycket intressant och kom hem nöjda, glada och önskade varandra en trevlig sommar.
Den 31 maj for 42 resenärer från Husmodersföreningen på vårresa med buss.
13. Jun, 2017
Noterat från årliga vårresan 31 maj 2017
Mariestads Husmodersförening på bussresa
Den 31 maj for Husmodersföreningen på den årliga vårresan. 39 förväntansfulla damer hämtades upp av Per från Gullspångs Buss. Husmodersföreningens reseledare Anita Bohlin hälsade alla välkomna, berättade om de olika besöken som skulle göras och delade ut programblad. Första stoppet gjordes i Stenstorp där vi besökte Dalénmuseet, fick en videopresentation av Gustafs Daléns liv, blev guidade runt, fick ta del av Gustafs uppväxt, liv och stora uppfinnarflit som AGAbilen, filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, mätinstrument, AGAfondiktafon och den nu 60 år gamla hjärt-lungmaskinen m.m.
Gustaf hade studerat på Chalmers, började arbeta på nystartade företaget AGA där han år 1909 blev VD. År 1912 var Gustaf med om en svår olycka och miste synen, men trots det fortsatte han att uppfinna, samma år mottog han också nobelpriset i fysik. Via en vaxdocka såg vi Gustaf sittandes på sitt kontor. En radioinspelning med honom spelades också upp.
Efter Dalénmuseet smakade det gott med förmiddagskaffe, smörgås och kaka på Restaurang Fyrvaktaren. Nära Dalénmuseet och Fyrvaktaren ligger Gunvor Johdets Bonadssamling. Vi fick höra historien om bonadssamlingen. De vackert sydda bonaderna med sina visdomsord var uppsatta på väggar och fanns prydligt att beskåda i stora byrålådor. Cirka 500 bonader finns, en del av dem är omkring 100 år gamla.
Vi for vidare mot Mullsjö och Björkhaga Hotell där vi fick lunch. Vi blev serverade vid borden, fick en god måltid som inkluderade hembakt bröd och kaffe med kaka efter maten.
Mätta och belåtna äntrar vi bussen som tar oss till Ryfors Konfektyr. Nu har regnet gjort sin entré så det var tur att det inte var långt mellan bussen och godisfabriken. Inne i butiken finns de kända kolorna, olika sorters fin choklad, även osötad, och ett stort sortiment av smågodis.
Inte långt från Ryfors Konfektyr ligger Damella of Swedens fabriksförsäljning. Här kunde vi köpa underkläder, sovplagg, morgonrockar, jumprar, koftor, fritidsplagg m.m.
Falbygdens Ost blev sista anhalten på resan. Först besök på Osterian där vi får kaffe och morotskaka eller wienerbröd. Sedan besök i butiken för att köpa ost, kex, ostkakor eller annat gott. Butiken har också en avdelning med porslin, linne, nostalgiartiklar m.m.
Därefter var det dags att köra mot Mariestad. Under dagen har ett litet lotteri också ägt rum, ordförande Berit Andersson hade skänkt tre fina högvinster. Mary hade gjort en Frågesport, där de fyra som hade mest rätt fick ett litet pris. Innan vi skildes åt för dagen gavs applåder till busschauffören Per och till reseledaren Anita Bohlin.
11. Nov, 2016
Noterat från höstutflykt till Tibro-Hjo 19 okt 2016
Onsdagen den 19 oktober 2016 gjorde 14 medlemmar i Husmodersföreningen en dagsutflykt till Tibro och Hjo. Man samåkte i 4 privatbilar. I Tibro besöktes Tibro Glasverkstad som finns i gamla stationshuset. Man fick där en demonstration i glasblåsning av ägarinnan. Tillfälle gavs också till inköp av glas.
I Hjo besöktes Känslans Café där lunch intogs. En kort promenad till hamnen gjordes före hemresan. Några passade på att besöka butiken Hem och Hobbys nya affär i Hjo på hemvägen.